Köszöntő
Büdösfürdő
Programok
Tábor
Szervezők, előadók, támogatók
Fotóalbum
Jelentkezés
Hírek, sajtóinformációk
Elérhetőségek
Created by DirectWEB in 2007 (c).

F   [2007-08-15]

A befejezõdött Európa Szabadegyetem szervezõi a Varga Károly Csíki Faragóegyletet kérték fel, hogy kézmûves tevékenységeket oktassanak a tábor résztvevõinek. Fõleg a gyerekeket érdekelték a Török Csaba és Fekete László által oktatott pásztorbotfaragás titkai. Elsõ napokban még megzavarta a tevékenységet a sok esõ, de hétvégére kedvezõ lett az idõjárás. Ottjártunkkor hozták az erdõbõl a nyers mogyorófabotokat, a gyerekek alig várták, hogy nekifogjanak a faragásnak.
„Elõször a botot tûzben felmelegítjük, mert így könynyebb lehántani. Majd egy bizonyos felületen a fa vastagságának függvényében hatszögûre vagy nyolcszögûre faragjuk, és jöhetnek a pásztorok által használt minták, például a farkasfog vagy a vízfolyás. A mintákat János Pál nyugalmazott múzeumigazgató Csíki pásztorbotok, botos pálcák címû könyvébõl vettük. Mindenkinek hoztam egy fénymásolt oldalt, tehát az itt tanultak mellett a többi mintát is kipróbálhatják otthon.
Szerintem fontos megtanulni faragni, mert fejleszti a kézügyességet és emellett az õseink által használt motívumkincsek egy részét is jobban megtanulják így a gyerekek. Egyletünk már sokszor kifejtette, hogy jó lenne, ha a kézimunkaórák szerepelnének az iskolák tanrendjében" - mondta lapunknak Fekete László.

Szõcs Lóránt - Csíki Hírlap                                                                                              
A támogatók listája folyamatosan bővul.